UJI EFEKTIVITAS EKSTRAK ETANOL DAUN JAMBU BIJI MERAH (Psidium guajava L.) DALAM MENGHAMBAT PERTUMBUHAN BAKTERI Porphyromonas gingivalis PENYEBAB PERIODONTITIS
(1) Universitas Muhammadiyah Semarang
(2) Universitas Muhammadiyah Semarang
(3) Universitas Muhammadiyah Semarang
(*) Corresponding Author
Abstract
Background: Chronic periodontitis is a disease of the oral cavity that is often complained by almost the entire population of the world. Prevalence Porphyromonas gingivalis in chronic periodontitis, which reached 96.2%. Mechanical treatment that can be given are scaling, root planing, curettage, and administration of antibiotics. Red guava leaves (Psidium guajava L.) can act as an antibacterial because it contains several active compounds such as tannins, flavonoids and saponins.
Method: This study was a laboratory experimental study with a post-test only group design. The red guava leaf extract sulution concentrations used were 2%, 5%, 10%, 15% and 20%. The Phorpyromonas gingivalis bacteria were the dependent variable in this study.
Results: Ethanol extract of red guava leaves concentrations of 2%, 5%, 10%, 15% and 20% is effective in inhibiting the growth of bacteria Porphyromonas gingivalis, with 20% having the largest inhibition zone.
Conclusion: Based on this research, it can be concluded that the higher the concentration of the ethanol extract of red guava leaves (Psidium guajava L.) used, the larger the diameter of the inhibition zone formed.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Wijaksana, E. I. K. (2019). Periodontal Chart dan Periodontal Risk Assessment Sebagai Bahan Evaluasi dan Edukasi Pasien dengan Penyakit Periodontal. Jurnal Kesehatan Gigi, 6(3), 19–25.
Baliung, R. F., Wowor, V. N. S., & Khoman, J. A. (2021). Hubungan Penyakit Periodontal pada Ibu Hamil dengan Kejadian Bayi Berat Badan Lahir Rendah (BBLR).
Ode, W., Muliani, A., Adam, M. A., & Tahir, H. (2019). Hubungan antara stres, depresi, kortisol dan periodontitis kronis: tinjauan sistematik. Makassar Dental Journal, 8(2), 73–78.
Alibasyah, Z. M., Ningsih, D. S., & Ananda, S. F. (2018). Daya Hambat Minuman Probiotik Yoghurt Susu Sapi Terhadap Porphyromonas Gingivalis Secara In Vitro. Journal of Syiah Kuala Dentistry Society, 3(2), 65–75.
Newman, M. G., H. H. Takei, P. R. K., & A., F..C. (2015). Clinical Periodontology (12th ed.). Elsevier.
Rismadianti, A., Poetri, A. R., & Feranisa, A. (2022). Efektivitas Ekstrak Kulit Buah Manggis Terhadap Peningkatan Jumlah Sel Fibroblas Pada Proses Penyembuhan Periodontitis Tikus Wistar (Rattus norvegicus). 709, 86–93.
Syaffa Al Liina, A., Ainun Fauziah, H., & Nurmiyati, N. (2018). Studi Etnobotani Tumbuhan Upacara Ritual Adat Kelahiran di Desa Banmati, Kecamatan Tawangsari, Kabupaten Sukoharjo. BIOSFER: Jurnal Biologi Dan Pendidikan Biologi, 2(2).
Sekarsari, S., Widarta, I. W. R., & Jambe, A. A. G. N. A. (2019). Pengaruh Suhu Dan Waktu Ekstraksi Dengan Gelombang Ultrasonik Terhadap Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium guajava L.).
Handarni, D., Putri, S. H., & Tensiska, T. (2020). Skrining Kualitatif Fitokimia Senyawa Antibakteri pada Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidiium guajava L.). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem, 8(2), 182–188.
Wahyudi. (2019). Pengaruh Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium guajava L.) Terhadap Konsentrasi Hambat Staphylococcus Aureus.
Putri, D. V., Lestari, F., & Widiya, M. (2019). Uji Daya Antibakteri Sari Pati Daun Rukam (Flacourtia rukam) Terhadap Zona Hambat Escherichia coli. Jurnal Biosilampari: Jurnal Biologi, 2(1), 23–28.
Erinda, V. Y., Oktiani, B. W., & Purwaningayu, J. H. (2022). Efektivitas Antibakteri Ekstrak Kulit Limau Kuit (Citrus hystrix) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Porphyromonas gingivalis. Dentin Jurnal Kedokteran Gigi,VI(3), 133–139.
Muttain, A. Z., Abun, & Sujana, E. (2022). Pengaruh Jenis Pelarut Pada Ekstraksi Jahe Merah Bakteri Penyebab Penyakit Pada Hewan Ternak In Vitro. 10(2), 746–755.
Sadiah, H. H., Cahyadi, A. I., & Windria, S. (2022). Kajian Daun Sirih Hijau (Piper betle L) Sebagai Antibakteri. Jurnal Sain Veteriner, 40(2), 128.
Huda, C., Putri, A. E., & Sari, D. W. (2019). Uji Aktivitas Antibakteri Fraksi Dari Maserat. Jurnal SainHealth, 3(1), 9–12.
Dadiono, M. S., & Andayani, S. (2022). Sebagai Obat Alternatif Pada Bidang. Potensi Tanaman Binahong (Anredera Cordifolia) Sebagai Obat Alternatif Pada Bidang Akuakultur, 5, 156–162.
Hakim, A. R., & Saputri, R. (2020). Narrative Review: Optimasi Etanol sebagai Pelarut Senyawa Flavonoid dan Fenolik. Jurnal Surya Medika, 6(1), 177–180.
Satria, R., Hakim, A. R., & Darsono, P. V. (2022). Penetapan Kadar Flavonoid Total Dari Fraksi n-Heksana Ekstrak Daun Gelinggang dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. Journal of Engineering, Technology, and Applied Science, 4(1), 33–46.
Riwanti, P., Izazih, F., & Amaliyah, A. (2018). Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Etanol pada Kadar Flavonoid Total Ekstrak Etanol 50,70 dan 96% Sargassum polycystum dari Madura. Journal of Pharmaceutical-Care Anwar Medika, 2(2), 35–48.
Sidharta, R., Nora Santi, A., Sutanti, V., & Diah, D. (2021). Efektivitas Ekstrak Daun Eceng Gondok (Eichhornia crassipes) Terhadap Porphyromonas gingivalis Secara In Vitro. E-Prodenta Journal of Dentistry, 5(1), 403–413.
Konay, S. M., Pakan, P. D., Gita, D., & Kareri, R. (2019). Uji Potensi Anti Bakteri Ekstrak Etanol 70% Buah Lontar (Borassus flabellifer) terhadap Pertumbuhan Staphylococcus aureus. Cendana Medical Journal, 7(2), 164–177.
Article Metrics
Abstract view : 386 timesPDF - 104 times
DOI: https://doi.org/10.26714/ijd.v3i1.11926
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Indonesian Journal of Dentistry