EVALUASI TINGKAT SANITASI, TOTAL MIKROBA DAN E. coli PADA PERALATAN MAKAN KANTIN SEKOLAH
(1) 
(2) 
(3) 
(*) Corresponding Author
Abstract
The canteen is one of the public infrastructures that functions as a place to sell food and drinks for students and school teachers. This study aims to evaluate the level of sanitation of school canteens with indicators of total microbes and Escherichia coli found on plates, glasses, and spoons and total microbes in the canteen air. The evaluation was carried out by comparing data before and after coaching canteen traders, including testing total microbe samples, namely Total Plate Count (TPC), E. coli testing, and testing the level of sanitation using the Good Processed Food Production Method (CPPOB) form. The results of the statistical test did not affect the total microbes of equipment and air but did affect the reduction of E. coli and the level of sanitation of the school canteen.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
BPOM. 2012. Peraturan BPOM No HK.03.1.23.04.12.2206 Tentang Cara Produksi Pangan Yang Baik Untuk Industri Rumah Tangga. Kepala Badan Pengawas Obat Dan Makanan Republik Indonesia, Jakarta.
Budon, A.S. 2013. Studi Kualitas Bakteriologis Air Pencucian dan Peralatan Makan di Kantin UIN Alauddin Makassar. (Skripsi). Makasar (ID): Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar.
Habibia, S. Susilawati, S. & Yulia, Y. 2023. Gambaran Higiene Sanitasi Kantin Sekolah Dasar Di Wilayah Kecamatan Pontianak Barat. Journal of Environmental Health and Sanitation Technology, 2(2), 46-50.
Kurniadi, Y. Saam, Z. & Afandi, D. 2013. Faktor kontaminasi bakteri E. coli pada makanan jajanan dilingkungan kantin sekolah dasar wilayah Kecamatan Bangkinang. Jurnal Ilmu Lingkungan, 7(1), 28-37
Lado, R. Y. Kristiani, E. R. & Febriani, H. 2020. Analisis higiene sanitasi dan keberadaan bakteri escherichia coli pada peralatan makan (piring) Di Warung Lesehan Pada Wilayah Babarsari. In Jurnal Formil (Forum Ilmiah) KesMas Respati e-ISSN (Vol. 5, No. 1, pp. 20-28).
Lestari, N. A. 2018. Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Jumlah Bakteri Di Udara Pada Kamar Rusun Untan Pontianak. Universitas Muhammadiyah Pontianak. Pontianak
Ningrum, L. F. & Sulistyorini, L. 2019. Kondisi sanitasi peralatan dan higiene bahan minuman terhadap keberadaan bakteri eschericia coli pada es teh di warung kelurahan mulyorejo, surabaya. Indonesian Journal of Public Health, 14(2), 186–198.
Nuraida, L. Kusumaningrum, H. Palupi, N. S. Koswara, S. Madanijah, S. Zulaikhah, Madjid, A. S. Ariani. & Triwahyunto, A. 2011. Menuju Kantin Sehat di Sekolah. Seafast Center, Bogor.
Odonkor, ST. Mahami, T. 2020. Microbial Air Quality in Neighborhoods near Landfill Sites: Implications for Public Health. J Environ Public Health.
Peraturan Menteri Kesehatan RI Nomor 1096/Menkes/PER/VI/2011. 2011. Higiene Sanitasi Jasaboga. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta.
Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1077/MENKES/PER/V/2011. 2011 tentang Pedoman Penyehatan Udara dalam Ruang Rumah. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta.
Rulen, B. N. & Intarsih, I. 2021. Analisis Keberadaan Bakteri Dan Higiene Sanitasi Peralatan Makan Di Rumah Makan Wilayah Kerja Puskesmas Simpang Tiga Pekanbaru. Ensiklopedia of Journal, 3(2), 179-189.
Santoso, I. 2015. Inspeksi Sanitasi Tempat-Tempat Umum. Gosyen, Yogyakarta.
Suparlan. 2012. Pengantar Pengawasan Hygiene Sanitasi Tempat-Tempat Umum Wisata dan Usaha-Usaha Untuk Umum. Perc Duatujuh. Surabaya.
Suryaningsih, N. & Wijayanti, Y. (2020). Higiene Sanitasi Kantin dan Tingkat Kepadatan Lalat dengan Keberadaan Escherichia coli pada Jajanan. HIGEIA (Journal of Public Health Research and Development), 4(Special 2), 426-436.
Suyanto, A. Nurrahman, N. Aminah, S. & Hersoelistyorini, W. (2023). Sosialisasi Pangan Aman dan Halal Pada Siswa Sekolah. Jurnal Inovasi dan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(3), 14-18.
Article Metrics
Abstract view : 57 timesPDF - 26 times
DOI: https://doi.org/10.26714/jpg.14.2.2024.%25p
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Jurnal Pangan dan Gizi
Jurnal Pangan dan Gizi |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.